Homepage | Inloggen | Registreren |


Aanschaf

Hieronder vind je veel informatie over de aanschaf van een cavalierpup. Bedenk altijd voor het aanschaffen van een hond of zo een beestje wel binnen je levensstijl past. Lees veel over diverse rassen en bezoek hondeneigenaren. Op deze manier kan je er achter komen of de cavalier het hondenras is waarnaar je op zoek bent.

Let op:

Bekijk bij het aanschaffen van een kleine gezelschapshond of de ouderdieren getest zijn op erfelijke afwijkingen. Bij alle kleine rassen komt syringomeylia voor, bij de cavalier komen er ook hartproblemen, oogafwijkingen en patella luxatie voor. Verstandige fokkers die fokken met hun hart, zullen deze testen uitvoeren en zij zullen de schriftelijke uitslagen kunnen overhandigen. Hiermee kan je zoveel mogelijk gezondheidsrisico's uitsluiten. Bij de rasverenging Cavalier Club Nederland (CNN) is het zelfs verplicht dat de ouders getest zijn op hart, syringomeylia en patellla luxatie.

Voorkom een impulsieve aanschaf

Voorkom een impulsieve aanschaf van een cavalier(pup). Dit kan later een hoop teleurstellingen voorkomen:

Karakter van de cavalier

De Cavalier is van nature een zachtaardig, vriendelijk, sportief, uitbundig en intelligent hondje met een levendig, maar zelfbewust karakter. Hij zal graag aan je wensen tegemoet komen, hoewel hij soms wel eigenwijs kan zijn. Agressie komt in zijn woordenboek niet voor. De cavalier is wel erg waaks en zal aanslaan bij iedere vreemde situatie of vreemd geluid, maar zal niet tot de aanval overgaan.

De Cavalier wordt vaak als ideale metgezel aanbevolen, omdat hij zich zo makkelijk aanpast en zich in allerlei soorten huishoudens thuis voelt. Of je nu woont op het platteland of in een flat midden in de stad, het maakt voor de cavalier niks uit. Als hij maar elke dag ruimschoots vrij kan hollen en niet te vaak alleen hoeft te zijn is hij tevreden. Een cavalier heeft een goed uithoudingsvemogen en hij gaat dan ook graag mee op lange wandelingen. Maar als je een keer wat minder tijd hebt, dan is hij ook tevreden met een paar bezoekjes aan het park bij je in de buurt. Cavaliers houden van verandering van omgeving en van het verkennen van nieuw terrein.

Gezelschap is erg belangrijk voor een cavalier. Zijn meest geliefde ligplaats is de schoot. Hij is erg aanhankelijk en houdt van iedereen. Hij houdt er niet van om alleen te zijn, zeker niet in zijn jonge jaren. Begin dus niet aan een puppy als je genoodzaakt bent hem langere periodes alleen te moeten laten. Hierdoor krijg je vaak een diep ongelukkig hondje die zich slechte gewoontes aanleert, zoals het bijten aan meubels of blaffen.

Een cavalier is op zijn best bij kinderen en zal aan alle spelletjes meedoen. Hondse bezoekers zijn altijd welkom. Ook kunnen zij goed vinden met katten en andere huisdieren, als zij over hun eerste nieuwsgierigheid heen zijn. Een cavalier zal maar zelden bezitterig gedrag vertonen.

De cavalier is compact gebouwd en weegt zo rond de 8 kilogram waardoor hij makkelijk in ieder huis en op iedere schoot past. Zijn vacht kan heel overvloedig zijn en heeft regelmatige verzorging nodig om in goede conditie te blijven.

Wil je echt kennis maken met een cavalier? Neem dan contact op met diverse fokkers van cavaliers. Zij zullen graag een afspraak met je maken, zodat je in levende lijve kennis kan maken met deze zachtaardige diertjes.

Waar ben je naar op zoek?

Indien alle eigenschappen van de Cavalier je bevallen, kan je op zoek gaan naar een leuke cavalierpup. Hierbij moet je echter nog wel stilstaan bij de volgende vragen:

Huishondje of tentoonstellingen

Het is belangrijk dat je vooraf aan de fokker duidelijk maakt wat voor een cavalier je zoekt:

Het is natuurlijk vervelend als je in eerste instantie om een aardig huishondje hebt gevraagd en na een jaar toch die tentoonstellingen opeens erg leuk gaat vinden, om dan met je cavalier minder goede resultaten te behalen.

Wanneer je een veelbelovende pup van 7 tot 10 weken hebt gekocht met de bedoeling er tentoonstellingen mee te lopen, dan moet je je goed realiseren dat de pup in zijn eerste jaar nog behoorlijk kan veranderen. Ook de onbekendheid met het grootbrengen en opvoeden van een tentoonstellingshond kan invloed hebben op het eindresultaat. Hierdoor kan een veelbelovende pup uitgroeien tot een doorsnee cavalier en hiervoor kan de fokker niet aansprakelijk worden gesteld.

Een reutje of teefje

Van tevoren moet je ook weten welk geslacht je wilt hebben. Hieronder zijn enkele kenmerken gegeven van de teef en de reu. Deze informatie is echter algemeen. Het hoeft niet voor iedere hond op te gaan.

Teefje:


Reutje:

Laat je dus niet leiden door praatjes, dat reuen weglopers zijn, die overal 'tegen op rijen'. Dit is puur een kwestie van opvoeding. Veel reuen zijn juist spontaner en aanhankelijker dan teefjes.

Wanneer je reeds een hond bezit, is het verstandig om de nieuwe pup van hetzelfde geslacht te nemen, om zo problemen tijdens de loopsheid te voorkomen.

Kleurkeuze

Als je weet welk geslacht de pup moet worden, hoeft er alleen nog een keuze gemaakt te worden uit één van de vier kleurslagen waarin de cavalier voorkomt:

In principe zitten er weinig karakterverschillen tussen de verschillende kleurslagen.

Rubies en Black and Tans worden door het ontbreken van wit eenkleurig (whole colour) genoemd. Mocht er binnen deze kleurslagen toch wit voorkomen (bijvoorbeeld een klein wit vlekje op de borst, in het gezicht of op de voeten), dan kan het nog wel een goede hond zijn, maar is deze niet geschikt voor tentoonstellingen. Hierdoor wordt deze als huishondje verkocht.

Op zoek naar een fokker

Als je op zoek bent naar een betrouwbare fokker die momenteel een nestje heeft, dan kan je het beste contact opnemen met de pupinformatie van de > Cavalier Club Nederland. Je krijgt dan een overzicht met adressen waar op dit ogenblik puppies zijn. Al deze fokkers zijn aangesloten bij de Cavalier Club Nederland en moeten voldoen aan diverse eisen. De ouderdieren moeten onder andere getest worden op diverse erfelijke aandoeningen, zoals hierboven vermeld. Dit zijn dan ook min of meer 'bonafide' adressen. Vraag wel altijd naar de uitslagen van de testen!

Let op:
Het is niet voldoende als een fokker lid is van de Cavalier Club Nederland. Iedereen kan namelijk lid worden van de Cavalier Club Nederland en dat zegt dus nog niks over de kwaliteit van het nestje. Neem daarom altijd contact op met de pupinformatie van de Cavalier Club Nederland!

Het beste is om verschillende fokkers te bezoeken die cavalierpups hebben. Na de bezoekjes maak je voor jezelf de keuze welke fokker je het meest aanspreekt. Hierbij moet je er wel op letten dat een fokker die een tiental Cavaliers bezit niet commerciëler is ingesteld dan een fokker met maar één of twee Cavaliertjes. Het gaat erom hoe de fokker met het ras bezig is en hoe hij of zij de dieren verzorgt en hoe hij of zij je begeleidt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de moeder en de eventuele andere familieleden van de pup je bevallen. Je krijgt zo een idee hoe de puppies zich zullen ontwikkelen. Denk er wel aan dat een zogende teef er niet op haar best uitziet. Meestal verliest zij kort na een nest haar vacht en sommige teven geven zoveel van zich aan de puppies dat hun eigen conditie eronder lijdt.

Hou er ook rekening mee dat een goede fokker graag wil dat zijn puppies goed terecht komen. Ze zullen hiertoe eerst een gesprek met je aangaan, om te kijken of je wel een geschikt huis kan bieden aan de cavalier.

Het is normaal dat een fokker voor een veelbelovend tentoonstellingsexemplaar meer geld vraagt dan voor een huishondje. Verder zullen de meeste fokkers het niet leuk vinden als je probeert af te dingen. De Cavalier is een rashond en rashonden zijn nou eenmaal niet goedkoop.

Kijk uit voor broodfokkers, handelaren en opkopers!

Op marktplaats, in kranten, in tijdschriften etc. vind je vaak broodfokkers, hondenhandelaren en opkopers die voor een lage prijs hondjes zoals de cavalier aanbieden. Waarom kan je beter niet bij deze bedrijven een hondje kopen?

Door bij een broodfokker, handelaar of opkoper een hondje te kopen, hou je deze bedrijven in bedrijf. Maar hoe voorkom je dat je bij een broodfokker een pupje koopt?

Als je ergens komt waar de hondjes er niet bijzitten zoals het zou moeten, laat je niet overhalen door die vertederende kopjes. Al is het nog zo moeilijk, want als je zo een pup koopt stimuleer je deze fokkers om hier mee door te gaan.

Bekijken en uitzoeken van de pup

Als je de keuze hebt tussen meerdere puppies van het door jou gewenste geslacht en kleur, is het belangrijk dat je een puppy kiest die je het meest aanspreekt. Hou hierbij in gedachte dat, zelfs op deze jonge leeftijd, het onvermoeibare, uitbundige puppy deze eigenschappen waarschijnlijk houdt als hij opgroeit. Ook een stille, verlegen puppy zal deze eigenschappen behouden. De beste keuze is een attent, nieuwsgierig, mollig, levendig en speelse puppy, dat zich tot jou aangetrokken voelt. Hou er wel rekening mee dat je pas rond de 7 weken de beste keuze kan maken.

De tankleurige (rode) aftekeningen zijn bij alle vier de kleurslagen veel lichter met acht weken. Naarmate de hond ouder wordt, verdiept de kleur zich. Je kan aan de kleur van de vacht van de moederhond zien hoe de kleur van de pups zal worden. De structuur van de puppyvacht is nogal flossig en fijn. Dit verandert als de hond zo'n vijf maanden is en de meer gladde, glanzende volwassen vacht begint te krijgen.

Hieronder worden enkele tips gegeven waarbij je moet opletten. De tips worden gegeven op het gebied van hygiëne en gezondheid. De pups moeten wel ongeveer 7 weken oud zijn om de zaken goed te kunnen bekijken:

Ophalen van de pup

Wanneer je de keuze hebt gemaakt kunt u de pup tussen de 7e en 10e week ophalen. Van de fokker moet je dan ontvangen:

Voorbereidingen op de komst van de pup

Voordat de pup in huis komt, moet je controleren of je huis wel pupbestendig is. Een Cavaliertje van 8 weken kan tussen of ieder hek dat niet helemaal goed sluit door kruipen. Het beste is om betonnen tegels of ander materiaal met een hard oppervlak op de grond onder het hek te leggen, omdat de pup daar niet onderdoor kan graven. In huis is het van belang dat elektrische draden en andere even gevaarlijke draad kan ernstige gevolgen hebben.

De pup heeft natuurlijk ook een slaapplekje nodig. In de eerste weken is een kartonnen doos of plastic mand (met een dekentje erin) een goede oplossing. Een ovale kunststof mand met een bodembreedte van zo'n 50 cm is een goede maat voor een Cavalier. Rieten of stoffen mandjes of zitzakken zullen in het begin stukgebeten worden. Als de pup wat meer manieren heeft geleerd kunnen deze slaapplekken wel gebruikt worden.

Een bench biedt de pup een veilige ligplaats en het bespoedigd het proces van zindelijk worden, omdat een hond niet snel zijn eigen nest zal bevuilen. Zij kunnen ook voor op reis gebruikt worden, wat betekend dat je altijd een vertrouwd huis voor je hond bij je hebt. Het is wel verkeerd om de pup gedurende langere periodes in de kooi op te sluiten. Een kooi mag nooit gebruikt worden als straf. De pup moet altijd weer graag terug willen in zijn kooi.

Een puppyren (gekocht of zelfgemaakt) is ook erg nuttig. Als je geen tijd hebt om op de hond te letten kan hij in deze kleinere ruimte gezet worden, waar hij geen kwaad kan.

Je moet natuurlijk ook een etens- en drinkbak hebben. Een zware bak die niet opgetild en rondgedragen kan worden door de pup zijn aan te raden. Voor een drinkbak kan ook gebruik gemaakt worden van een aardewerken spaniel bak. Deze bakken lopen naar boven toe smal af, waardoor de oren tijdens het drinken niet in het water kunnen hangen.

Een puppy heeft ook al een riempje en een halsband nodig. Het beste kan begonnen worden met een zacht halsbandje dat makkelijk wijder gemaakt kan worden. De riem kan van zowel leer als nylon zijn. Het is aan te raden om aan de halsband een kokertje te bevestigen met de adresgegevens, ook al is de hond gechipt. Mocht de puppy verdwaald zijn en iemand vindt hem, dan kan deze persoon meteen de adresgegevens achterhalen, zonder eerst naar een dierenarts of asiel te moeten.

De thuiskomst

Als je thuis komt, geef de pup dan de gelegenheid om het huis te verkennen. Zo'n nieuw huis is voor een puppy heel spannend. Na het spelen wil de pup echter wel slapen! Het kan best zijn dat de pup in het begin niet (goed) eet. Dit komt door alle nieuwe indrukken. Na een tijdje zal hij dit allemaal inhalen. Laat de pup ook kennis maken met de huisdieren in het huis. Laat de pup en de huisdieren niet eerder alleen met elkaar, tot je zeker weet dat het vriendjes zijn geworden.

Een goede fokker zal het op prijs stellen, indien je regelmatig wat van je laat horen en bij eventuele moeilijkheden direct contact opneemt. Gezamenlijk kan dan naar een oplossing gezocht worden. De meeste fokkers hebben jarenlange ervaring en voelen zich - ook na de verkoop van een pup - nog medeverantwoordelijk voor hun fokproducten.

Wanneer je met behulp van bovenstaande aanwijzingen uiteindelijk een fijne, gezonde Cavalier pup in huis hebt, dan heb je er een huisgenoot bij waarvan je, mits goed verzorgd en opgevoed, nog vele jaren bijzonder veel plezier van zal hebben.

Homepage | Contact | Veel gestelde vragen